Πώς να Φτιάξεις Και να Τοποθετήσεις Υποστηρικτική Κεφαλή Μανικιού Και Grunge, Ρομαντισμός Kαι Chanel Σακάκια, Μέρος Β

Μέσα στην ανησυχία και την τρέλα των ημερών που διανύουμε, επιστρέφω με διάθεση grunge και ρομαντική, σκέφτομαι θετικά κι ελπίζω να παρασύρω έστω κι έναν δημιουργικά. Επιστρέφω όμως και με Chanel σακάκια, με αληθινά Chanel σακάκια, γιατί μόνο τυχαία δεν τα ανέφερα.

Παράλληλα, όπως ξέρετε, οι τεχνικές υψηλής ραπτικής αποτελούν το αγαπημένο μου κομμάτι στο χώρο και ο πρωταρχικός λόγος που αγάπησα το ράψιμο. Τόση προσοχή, τόση λεπτομέρεια, είναι εκεί χωρίς να φαίνονται και μετατρέπουν ένα κομμάτι ύφασμα σε έργο τέχνης.

Αρκετά με την ποίηση, σήμερα θα σας δείξω μια απο αυτές που αγαπώ ιδιαίτερα: Πώς να φτιάξεις και να τοποθετήσεις υποστηρικτική κεφαλή μανικιού και είμαι σίγουρη πως και οι απανταχού #σπασικλεςτηςραπτικης θα αγαπήσουν εξίσου.

Τα περισσότερα μανίκια χρειάζονται ένα είδος υποστήριξης για να διατηρήσουν το σχήμα τους (φυσικά και δεν λαμβάνουμε υπ’όψιν την πλειοψηφεία των ready to wear που κυκλοφορούν στα περισσότερα καταστήματα!). Αυτό, γίνεται με υποστηρικτική κεφαλή μανικιού, διατήρηση όγκου του μανικιού και ενίσχυση (πχ. τύπου καρίνα)

Η κεφαλή μανικιού είναι μια έξτρα κεφαλή του ανώτερου τμήματος της κεφαλής σε κανονική μανικοκόλληση. Υφάσματα κατάλληλα που κυρίως χρησιμοποιούνται για να φτιάξουμε μια είναι: μεταξωτή οργάντζα και καναβατσότριχα αλλά και τύπου φανέλα/φλις/ μαλακό μάλλινο ή ακόμα και χαμηλή βάτα (ειδικά αν θέλουμε να διατηρήσουμε και όγκο). Παιζει σημαντικό ρόλο το εφέ που θέλουμε να δώσουμε.

Εδώ, σε προηγούμενο πρότζεκτ που έδειξα το εσωτερικό του, φαίνεται η κεφαλή με χαμηλή βάτα σε μανίκι που έχω πλήρως ενισχύσει (με καρίνα).

Στο βίντεο θα δείτε παρουσίαση απο το σακάκι που έραψα όπου αναφέρω και τεχνικές που χρησιμοποίησα.

Σιγά σιγά θα μοιράζομαι όλες μου τις γνώσεις επάνω στο θέμα, ώστε να μην μάθουμε απλώς να ενώνουμε δύο κομμάτια ύφασμα. Μπορείτε να δείτε σχετικάβίντεο-μαθήματα εδώ και δημοσιεύεις εδώ.

Μετά από έρευνα ωρών με πολύ διάβασμα στα άδυτα της ιστορίας της μόδας, μάζεψα πληροφορίες -βρήκα και αληθινά σακάκια* για να μελετήσουμε μαζί μερικά από τα χαρακτηριστικά και λεπτομέρειές τους και να καταλάβουμε γιατί (ιστορικά) είναι τόσο διάσημα -αυτή ήταν και η έκπληξη που ήθελα να σας κάνω!

Γιατί λοιπόν αυτό το σακάκι πλέον θεωρείται κλασικό; Ιστορική αναδρομή και ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες:

• 1925, το Chanel jacket γεννιέται σαν ιδέα

• δεν είναι ακριβώς σακάκι, είναι ζακετοσακάκι

• κατασκευάζονται από τουίντ ύφασμα. Η Coco ήταν αυτή που έφερε το συγκεκριμένο ύφασμα στα γυναικεία. Η έμπνευση του υφάσματος της ήρθε από τον τότε σύντροφό της, δούκα του Westminster μιας και έως τότε χρησιμοποιούνταν σε ανδρικά (κυρίως αθλιτικά λχ.ρούχα για κυνήγι).

• πίστευε ότι τα ανδρικά ρούχα ήταν πολύ πιο άνετα, ειδικότερα σε σχέση με την προπολεμική μόδα (Α’ Παγκόσμιος -επικρατούσε η Belle Époque) και οραματίζονταν να απελευθερώσει τις γυναίκες από στενούς κορσέδες και μεγάλες φούστες. Πολλές φορές φορούσε τα ρούχα του συντρόφου της και ήθελε ενα ταγιέρ εμπνευσμένο από την ανδρική άνεση αλλά θηλυκό ταυτόχρονα.

• πρόσθεσε χρώματα, υλικά και υφές στην ύφανση του τουίντ, του έως τότε *meh* τουίντ και το μετέτρεψε σε θηλυκό και γκλάμ. Χρησιμοποιούνται έως και 12 κλωστές ανα στημόνι, ενώ στο υφάδι γίνονται διάφοροι συνδυασμοί για να δωθεί ένα μοναδικό αποτέλεσμα. Αρχικά το προμηθεύονταν από τη Σκωτία, με την πάροδο του χρόνου η παραγωγή ήρθε στην Γαλλία και συγκεκριμένα στο Maison Lesage Atelier, εκεί όπου πλέον βρίσκεται η καλύτερη ποιότητα τουίντ παγκοσμίως.

• η ραφή ενός ταγιέρ διαρκεί περίπου 100 ώρες

• σχεδόν όλα τα σακάκια έχουν στην εσωτερική πλευρά του στριφώματος αλυσίδα που ταιριάζει χρωματικά με τα κουμπιά (για δίνει βάρος και να πέφτει ωραία ανεξαρτήτως με τις κινήσεις του σωματος)

• τα κουμπιά σχεδιάζονται και παρασκευάζονται κατά παραγγελία του οίκου (όπως κάνουν και για τα κοσμήματα) για το κάθε σχέδιο ξεχωριστά. Όλα έχουν το γνωστό CC λογότυπο, είτε την καμέλια, είτε το κεφάλι ενός λιονταριού

• στο εσωτερικό έχει 100% μεταξωτή φόδρα με χρωμα που να ταιριάζει με το εξωτερικό αλλά και καπιτοναρισμα αναλόγως το σχέδιο δηλαδή, το οποίο γίνεται στο χέρι (όσον αφορά τη haute couture τουλάχιστον)

• είναι στολισμένο με εντυπωσιακές τρέσες (πάλι αναλόγως το σχέδιο) οι οποίες αποτελούν κέντητα αριστουργήματα, γύρω από τη λαιμοκοψη, εμπρός και κάτω, γύρω από τις άκρες των μανικιών, τις τσέπες και το στριφωμα

• τα περισσότερα έχουν τέσσερις τσέπες, δυο στο στήθος και δυο στη μέση. Αυτές προστέθηκαν από την ίδια τη Chanel για το δικούς της πρακτικούς λογους (μια για το κραγιόν, μια για το ψαλιδάκι, μια για τα τσιγάρα της κλπ)

• θέτοντας τις βάσεις κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος του φεμινισμού, το ταγιέρ της Chanel απελευθερώνει τις γυναίκες και αποτελεί τον πρόλογο του ανδρογύνου στυλ. Λίγα χρόνια αργότερα μπαίνει στο παιχνίδι ο Yves Saint Laurent και το καθιερώνει βάζοντας παντελονια στις γυναίκες -έως το ‘60 μόνο σε λίγους εσωτερικούς χώρους επιτρέπονταν οι γυναίκες να φορούν παντελόνι μιας και γενικώς θεωρούνταν απαράδεκτο (περισσότερα για τον YSL μια άλλη φορά!).

• μετά το θάνατο της Chanel, αναλαμβάνει τα ηνία του οίκου ο Karl Lagerfeld. Βάζοντας τις δικές του πινελιές εκσυγχρονίζει το πλέον καλτ ταγιερ κρατόντας όμως ευλαβικά σεβασμό στην παράδοση. Η γυναίκα παραμένει άνετη, δυναμική, με νεανικό αέρα αλλά και σούπερ σεξυ.

Και κάτι επιπλέον που μπορεί να βρουν ενδιαφέρον όσοι έχουν second hand Chanel, σε συνάρτηση με όλα τα παραπάνω επαληθεύουν την αυθεντικότητά τους. Ή απλώς: Πώς διαβάζουμε μια ετικέτα τους:

Χρονιά: Άνοιξη 2006

Στυλ: ένα γράμμα και πέντε αριθμοί δείχνουν συγκεκριμένους κωδικούς για συγκεκριμένα στυλ του οικου

Υλικά κι εξαρτηματα: ένα γράμμα και πέντε αριθμοί δείχνουν υλικά, εξαρτήματα και κατεργασία σε μορφή κωδικού

Χρωμα: πενταψήφιος κωδικός που καθορίζει το χρωμα

Αυτά απο εμένα, ελπίζω να μάθατε κάτι χρήσιμο και να σας γέμισε έμπνευση και ιδέες. Μείνετε σπίτι και απολαύστε το slow process σε κάθε τι που μπορείτε να εφαρμόσετε, ποιότητα και βιασύνη δεν πάνε μαζί.

xo, xo
Poppy Flowers

ΥΓ. Αγαπημένη μου φίλη σε ευχαριστώ κι από δω που μοιράστηκες μαζί μου/και μαζί μας δυο απο τους θησαυρούς της ντουλάπας σου, luv yiou!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: